Byt till sommardäck själv

Den 15 april är den sista dagen då du kan köra med dubbdäcken (om det inte är vinterväglag). I denna guide finner du tips och råd om hur du bäst går tillväga för att byta till sommardäck.

 

Detta behöver du när du byter till sommardäck:

  • Handskar
  • Oömma kläder
  • Sommardäck
  • Domkraft. Använd en garagedomkraft och undvik att använda den som finns i bilen
  • Fälgnyckel
  • Burk att placera bultarna i
  • Kopparpasta i burk eller på tub
  • Stålborste
  • Rengöringsmedel till händerna efteråt
  • Förvara hjullåsningshylsan så att du hittar den enkelt

 

Så här gör du när du byter till sommardäck:

1. Parkera bilen på en plan yta. Dra åt handbromsen och lägg i en växel. Detta skall göras för att undvika att bilen hamnar i rullning när den hissas upp.

2. Om du har navkapslar, ta bort dessa.

3. Lossa på hjulbultarna cirka ett halvt varv med hjälp av en fälgnyckel eller ett fälgkors. Hjulbultarna ska inte skruvas ur helt, utan dem skall endast lösgöras. Detta ska utföras innan bilen hissas upp.

4. Hissa upp bilen med hjälp av en domkraft. Domkraften ska vara placerad mot stålbalken som sitter bakom däcken och inte mot plastlisten. På de flesta bilar finns det en markering på vart domkraften ska placeras. Information gällande detta finns även i instruktionsboken. Om domkraften placeras fel finns det risk för att underredet går sönder, var därför noggrann med att placera den på rätt ställe.

Hissa upp bilen försiktigt och kontrollera att inget ger vika

5. Var noga med att varken du eller personer runt omkring dig kryper in under bilen när den är upphissad. Om du känner dig osäker, placera några däck under bilen som kan fungera som en ”säkerhetsspärr” ifall att något skulle inträffa.

6. Lossa vinterdäcket genom att skruva ur hjulbultarna korsvis och placera dem i en plastburk.

7. Lyft av vinterdäcken och skriv på fälgarna med en tuschpenna vart dem har suttit. Vid varje däckbyte bör nämligen fram- och bakdäck på respektive sida skiftas eftersom däcken slits olika. Genom att märka däcken blir det både tydligare och enklare att veta vart däcken har suttit.

8. Rengör gängorna där bultarna har suttit med en stålborste. Använd därefter kopparpasta där fälgen suttit.

9. Ta sommardäcket och sätt det på plats. Däcket med mest mönsterdjup ska placeras bak. Sommardäck har ett mönsterdjupskrav på minst 1,6 mm, men för att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

10. Sätt i en bult och skruva in den lite för hand. Bulten ska ej skruvas in helt.
Ta en ny bult och sätt den på motsatt sida från den första bulten dvs. på andra sidan däcket. Fortsätt att arbeta i kors tills alla bultar är på plats. När alla bultar är fästa kan du skruva i dem helt

11. När alla däck sitter på plats, kan du hissa ner bilen igen. Skruva åt bultarna igen med hjälp av ett fälgkors och arbeta likt tidigare via ett korsmönster. När du skruvat åt alla bultar, gå igenom alla bultar ytterligare en gång. Detta för att däcken ska sitta jämt.

12. Efter att sommardäcken har varit på säsongsvila är det väldigt viktigt att kontrollera lufttrycket. Åk därför till en mack och säkerställ att lufttrycket är på en bra nivå. Läs mer om hur du kontrollerar däckets lufttryck.

13. En vecka efter däckbytet bör du kontrollera att alla bultar sitter fast ordentligt.

14. Rengör dina vinterdäck med bilschampo och fälgtvätt. Detta ger dig rena och fräscha däck till nästa däckbyte.