Gör ett säkert däckbyte i vår

Våren är på frammarsch över hela landet och det innebär också att många börjar fundera på att byta till sommardäck. Det finns ett par viktiga saker att tänka på för en fortsatt säker bilfärd, inte minst att dra bultarna en gång extra.

 

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute och den 15 april är den sista dagen då du får köra med dubbdäcken (om det inte är vinterväglag). Snart är det alltså dags för många att komma igång med sitt däckbyte, en inte särskilt svår manöver men det krävs att man gör rätt för att inte problem ska uppstå.

 

En konsekvens i däckbytartider, som förarna på REDGO Vägassistans märker av, är att däck plötsligt flyger av bilarna. Det är väldigt vanligt att däcken åker av.

 

Det är vanligt att man byter däck hemma eller på verkstad och att man sedan glömmer att efterdra bultarna. Konsekvensen kan bli att man tappar däcken, vilket i värsta fall kan skapa olyckor. Vi har många sådana uppdrag så här års. Det är också viktigt att komma ihåg att även om man tar hjälp av en verkstad för att byta däck måste man själv, efter att ha kört kanske 5 – 10 mil, själv efterdra bultar och muttrar.

 

Var uppmärksam på vädret

Viktigt är också att inte vara alltför ivrig på att byta till sommardäck. Vädret kan lätt slå om. Om vi har ett par dagar med varmt och soligt väder är det många som skyndar sig att byta däck. Men det kan bli plötsliga omslag i vädret och då är det många som åker i diket. Det kan alltså vara värt att vänta någon dag extra, och fundera över det kommande vädret innan man byter däck. För att lyckas med däckbytet själv och veta lite mer om hur du väljer nya sommardäck, läs mer här>>

 

Ytterligare tips för ett säkert bilåkande på vår- och sommarvägar:

  • Kontrollera lufttryck och däckmönster i samband med däckbyte.

  • Ta för vana att kontrollera, och gärna byta, torkarblad samtidigt som du byter däck. Då har du fräscha torkarblad två gånger per år. Dåliga torkarblad kan orsaka problem.

  • Kontrollera att du har rätt bultar till dina däck. Ibland skiljer sig bultarna på vinter- respektive sommardäck.  ​​​​​​​​​​

tesssst